Tietoja matkasta

Tervetuloa Mannisen matkassa tutustumaan kahteen mielenkiintoiseen taidekohteeseen Helsingin sydämessä!

Tällä matkalla vierailemme Sinebrychoffin taidemuseossa, jossa tutustumme Jacopo Bassano – Venetsian renessanssimestari -näyttelyyn sekä Paul ja Fanny Sinebrychoffin kotimuseoon. Päivän toinen kohteemme on Amos Andersons Hem, henkilöhistoriallinen koti- ja taidemuseossa aivan Helsingin sydämessä. Lounaan nautimme kaupungin ytimessä museovierailujen välissä.

Lähdemme matkaan aamulla kotipaikkakunnilta. Matkalla Helsinkiin pidämme tauon. Ensimmäinen kohteemme on Sinebrychoffin taidemuseo, jossa lähdemme opastetulle kierrokselle Jacopo Bassano – Venetsian renessanssimestari -näyttelyyn.

Jacopo Bassano (n. 1515-1592) on yksi merkittävimmistä Venetsian renessanssin taidemaalareista. Hän on taiturillinen värin ja valon mestari sekä raamatullisaiheisten pastoraalimaalausten luoja. Jacopo Bassanon monografinen näyttely esittelee laajasti taiteilijan tuotantoa ensimmäistä kertaa Euroopassa Italian ulkopuolella. Näyttelyssä on esillä niin yksityisille keräilijöille tehtyjä maalauksia kuin julkisia kirkkojen alttareille maalattuja teoksia. Yhtenä näyttelyn teemana ovat niin sanotut raamatullisaiheiset pastoraalimaalaukset, joissa maiseman ja valon kuvaus sekä naturalistiset yksityiskohdat ovat keskeisiä aiheen käsittelyssä. Hänen maalauksissaan eläimet ovat usein todellisia päähenkilöitä ja joitakin Jacopon maalaamia koiria esittäviä teoksia voidaan pitää suorastaan muotokuvina. -Sinebrychoffin taidemuseo

Opastetun kierroksen jälkeen on omatoimista aikaa tutustua Paul ja Fanny Sinebrychoffin kotimuseoon.

Vuonna 1842 valmistui Sinebrychoffien kaupunkipalatsi Bulevardi 40:een. Rakennusta pidettiin heti yhtenä Helsingin merkittävimpänä yksityistalona. Talon viimeiset Sinebrychoff-nimiset asukkaat, Paul ja Fanny Sinebrychoff, olivat intohimoisia taiteenharrastajia. He keräsivät kotiinsa kauneinta eurooppalaista taidetta ja esineistöä. Kun kokoelmat lahjoitettiin valtiolle 1921, ne sisälsivät jo yli 900 teosta. Paulin ja Fannyn toive avata kaikille ovet keräämiensä taideaarteiden äärelle on kirjattu lahjakirjaan yli sata vuotta sitten. Sama henki elää museossa edelleenkin. -Sinebrychoffin taidemuseo

Sinebrychoffin taidemuseolta jatkamme herkuttelemaan lounasta, jonka jälkeen siirrymme aivan kaupungin keskustassa sijaitsevaan taidekotiin, Amos Andersons Hemiin. Tutustumme taidekotiin opastetulla kierroksella.

Amos Andersons Hem on henkilöhistoriallinen koti- ja taidemuseo, joka sijaitsee liikemies ja taiteen tukija Amos Andersonin (1878–1961) entisessä koti- ja toimistorakennuksessa Yrjönkadulla Helsingissä. Museo käsittää neljä salia Amos Andersonin kodista rakennuksen viidennessä kerroksessa sekä kappelin urkuineen puoli kerrosta ylempänä. Paikka tarjoaa oivan mahdollisuuden tutustua 1920-luvulla sisustettuun hohdokkaaseen porvariskotiin taidetta unohtamatta. Amos Andersons Hemiä koristavat Amoksen oman kokoelman työt. Esillä on suomalaista taidetta 1800-luvun jälkipuoliskolta 1900-luvun alkuun. Valtaosa teoksista heijastaa kuitenkin Amoksen erityistä mieltymystä vanhaa 1500–1800-luvun eurooppalaista taidetta kohtaan. -Amos Andersons Hem

Kotimatkalle lähdemme myöhään iltapäivällä.

Matkan hinta/henkilö: 109 €, museokortilla 99 €

Hinta sisältää:
- Kuljetus
- Sisäänpääsymaksu ja opastus Sinebrychoffin taidemuseossa
- Opastus Amos Andersons Hemissä
- Lounas

Huomioitavaa: Matka toteutuu, mikäli lähtijöitä on vähintään 25 henkilöä. Ilmoitathan mahdolliset ruoka-aineallergiat sekä tiedon museokortista varauksen yhteydessä. Tällä matkalla tehdään lyhyitä siirtymiä kävellen. Museot eivät valitettavasti ole täysin esteettömiä.

Alustava reitti: Ruovesi - Orivesi - Tampere - moottoritien pysäkit matkalla Helsinkiin
Voit nousta bussiin kaikilta pysäkeiltä matkareitin varrelta. Ilmotathan toivomasi kyytiinnousupaikan varauslomakkeen Lisätiedot-kohdassa. Alustavat reitit ja aikataulut saattavat muuttua. Lopullinen reitti ja aikataulu lähetetään laskun yhteydessä.

Kuva 1: Konstsamfundet / Niclas Warius, Amos Andersons Hem
Kuva 2: Kansallisgalleria / Arno de la Chapelle, Sinebrychoffin taidemuseo