Tietoja matkasta

Tervetuloa Mannisen matkassa Ateneumin taidenäyttelyyn!

La 4.5.2024 klo 12.00 Eero Järnefelt Ateneum
Alustava reitti: Virrat (väh. 10 henkilöä) - Ruovesi-Kuru-Ylöjärvi-Tampere-moottoritien rampit Helsinkiin mennessä

Totuuden, tyypillisyyden ja olennaisen kuvaamiseen pyrkinyt Järnefelt tunnetaan erityisesti maisema-, pilvi- ja luontokuvauksistaan, Koli-aiheisista maalauksistaan sekä aikansa merkkihenkilöistä tekemistään muotokuvista. Suomen itsenäistyessä Järnefelt saavutti maassa lähes virallisen muotokuvamaalarin aseman.

Kaikki edellä mainitut aiheet ovat laajasti edustettuina Ateneumin näyttelyssä kuten myös Järnefeltin perhe ja lähisuku, joiden vaikutus Suomen 1800-luvun lopun ja vuosisadanvaihteen taiteeseen ja kulttuuriin oli valtava. Järnefeltin veljet, kriitikko Kasper, kirjailija Arvid, muusikko Armas sekä sisar, myöhemmin Jean Sibeliuksen puolisona tunnettu Aino muistetaan paitsi kuvataiteen, kirjallisuuden ja musiikin tekijöinä, myös osana laajempaa kulttuuritoimijoiden verkostoa. Vanhemmista etenkin isä Alexander Järnefelt otti fennomaanien kielitaistelun, ts. suomen kielen kehittämisen, elämäntehtäväkseen. Äiti Elisabeth Järnefelt, muistetaan erityisesti kirjallisesta salongistaan, jonka tunnetuin osallistuja oli Juhani Aho.

Suurin osa näyttelyn teoksista on peräisin Kansallisgallerian kokoelmasta, mutta mukana on myös poikkeuksellisen paljon lainoja yksityiskokoelmista. Näyttelyn kuraattori on Ateneumin intendentti Timo Huusko.

Lähdemme matkaan Pohjois-Pirkanmaa/Tampereen seudulta kohti Helsinkiä ja Ateneumin taidemuseota. Matkalla pidämme Tauon. Perillä Ateneumissa tutustumme Eero Järnefelt - näyttelyyn noin 30 min johdannon kautta. Johdannon jälkeen omatoimista aikaa tutustua Eero Järnefelt -näyttelyyn sekä 2. kerroksen perusnäyttelyyn. Lounaan voi omatoimisesti nauttia Ateneumin Bistro kahvila-ravintolassa tai lähellä olevissa ravintoloissa. Paluumatkalle lähdemme noin klo 16.00.

Matkan hinta/henkilö:
* 59 €
* 49 €, museokortilla (muista ottaa museokortti matkalle mukaan)

Hinta sisältää: bussikuljetuksen, pääsymaksun ja johdannon Eero Järnefeltin -näyttelyyn Ateneumissa
Huomioitavaa: matka toteutuu. Voit nousta bussiin kaikilta pysäkeiltä matkareitin varrelta. Ilmoitathan toivomasi kyytiinnousupaikan varauslomakkeen Lisätiedot-kohdassa. Alustavat reitit ja aikataulut saattavat muuttua. Lopullinen reitti ja aikataulu lähetetään laskun yhteydessä.