Tietoja matkasta

Tervetuloa Mannisen matkassa oopperaan Tampere-taloon!

La 15.3.2025 Viimeiset kiusaukset klo 15.00
Kuva: Saara Salmi/Tampere-talo

Kesto 2 h 40 min, sis. yhden väliajan
Esityskieli: Suomi


Historiallinen oopperayhteistyö – Viimeiset kiusaukset juhlavuonna Tampereelle ja Savonlinnaan

Säveltäjä Joonas Kokkosen (1921–1996) ooppera Viimeiset kiusaukset (1975) on yksi kaikkien aikojen menestyksekkäimmistä ja suosituimmista suomalaisista oopperoista. Tampereen Ooppera ja Savonlinnan Oopperajuhlat yhdistävät voimansa ensimmäistä kertaa teoksen 50-vuotisjuhlavuoden kunniaksi. Viimeiset kiusaukset esitetään Tampereella kuusi kertaa keväällä 2025 ja Savonlinnassa kolme kertaa kesällä 2025.
Uudessa juhlavuoden tuotannossa Paavo Ruotsalaisen roolin tulkitsee basso Mika Kares, joka on yksi tämän hetken menestyneimpiä oopperalaulajia maailmalla. Kares laulaa vaativan roolin urallaan toista kertaa. Paavo Ruotsalaisen Riitta-vaimon roolin tulkitsee lyyrisdramaattinen sopraano Silja Aalto, ja pariskunnan Juhana-pojan roolin laulaa tenori Johan Krogius. Loput esiintyjät julkaistaan myöhemmin.

”Paavo Ruotsalainen on jokaisen basson unelmarooli. Alun perin Martti Talvelalle sävelletty hahmo on haastava niin musiikillisesti kuin tulkinnallisesti. Erityisen hienoa tästä tekee sen, että pääsen palaamaan Paavon saappaisiin teoksen juhlavuonna. Olen tutkinut Paavoa historiallisesta näkökulmasta, lukenut hänestä kirjoitettuja teoksia ja aikalaiskirjallisuutta. Hän oli ristiriitainen persoona, joka joutui elämässään kohtaamaan suuria kipukohtia ja menetyksiä. Hän matkusti elämänsä aikana tuhansia kilometrejä etsien elämän absoluuttista totuutta. Ympäri maailmaa reissaavana taiteilijana pystyn hyvin samaistumaan tähän oman polun etsimiseen”, Kares kertoo.

Oopperan ohjaa teatterinjohtaja, ohjaaja, näyttelijä ja käsikirjoittaja Mikko Kouki, jolle Viimeiset kiusaukset on uran toinen oopperaohjaus. Savonlinnan Oopperajuhlien taiteellinen johtaja Ville Matvejeff toimii kapellimestarina kummallakin esitysperiodilla. Tampere-talossa Matvejeffin tahtipuikkoa seuraa Tampere Filharmonia ja Olavinlinnassa Savonlinnan Oopperajuhlaorkesteri. Myös kuorot ovat kummallakin esitysperiodilla järjestävän tahon omat: Tampereella laulaa Tampereen Oopperan kuoro johtajanaan Heikki Liimola ja Savonlinnassa Oopperajuhlakuoro johtajanaan Jan Schweiger. Oopperan lavastuksen suunnittelee Teemu Loikas ja puvut Tiina Valkama.

Matkan hinta/hlö:
* 129 €, etupermanto rivi 4 ja takapermanto rivi 16
* 30 €, pelkkä kuljetus meno-paluu

Hinta sisältää: Kuljetus ja oopperalippu
Huomioitavaa: Matka toteutuu, mikäli lähtijöitä on vähintään 20 henkilöä.
Alustava reitti: Virrat(vähintään 8 henkilöä) - Ruovesi  - Orivesi-...
Voit nousta bussiin kaikilta pysäkeiltä matkareitin varrelta. Ilmotathan toivomasi kyytiinnousupaikan varauslomakkeen Lisätiedot-kohdassa. Alustavat reitit ja aikataulut saattavat muuttua. Lopullinen reitti ja aikataulu lähetetään laskun yhteydessä.