Tietoja matkasta

Tällä matkalla vietämme elokuista kesäpäivää rennosti Pohjanmaan lakeuksilla. Vierailemme tislaamossa Isokyrössä, viinitilalla Ylistarossa ja Pramian tehtaanmyymälässä Ilvesjoella. Maistelemme tuotteita, syömme hyvin ja fiilistelemme lakeuksien peltomaisemia bussimatkan aikana. Tervetuloa Mannisen matkassa kesäpäivän viettoon Etelä-Pohjanmaalle!

Lähdemme matkaan aamulla kotipaikkakunnilta kohti Pohjanmaan lakeuksia ja Isokyröä. Perillä Isokyrössä uppoudumme Kyrö Distillery Companyn mielenkiintoiseen ja rohkaisevaan menestystarinaan sekä tutustumme ginin ja viskin valmistuksen maailmaan tislaamokierroksella. Tietenkin myös maistelemme tislaamon maineikkaita tuotoksia ja ruokailemme tislaamon ravintolassa.

Ajatus Kyrö Distillery Companysta sai alkunsa saunan lauteilla, kun viisi ystävystä siemaili amerikkalaista ruisviskiä. Ystävät eivät voineet käsittää, miksi Suomessa ei tislata ruisviskiä vaikka suomalaiset kuluttavat kuusi kertaa enemmän ruista kuin muu maailma. Idea omasta ruistislaamosta tuntui vielä seuraavana aamunakin hyvältä. Kyrön tarina sai alkunsa ja se onkin vuosien aikana kasvanut villistä unelmasta menestystarinaksi! (Kyrö Distillery)

Kyrö Distilleryltä ajalemme lyhyen matkan päähän Ylistaroon Pirulan viinitilalle, jossa teemme opastetun kierroksen maistiaisten kera. Tilalla valmistetaan viiniä ja siidereitä.

Seinäjoen Ylistaron kylällä on valmistettu alkoholia jo 1800-luvulta lähtien. Kylälle perustettiin oluttehdas vuonna 1879. Tehdas rakennettiin Tuokkolan tilalle joka sijaitsi Kyrönjoen eteläpuolella. Paikallinen raittiusväki otti tehtaan oitis silmätikukseen ja nimesi paikan Pirulaksi. Koska tehdas sijaitsi toisella puolella jokea kuin Ylistaron kirkko, siitä sanottiin: ”hyvä että se on siellä toisella puolella, kun ei se olisi kirkon puolelle sopinutkaan.” Tehdas menestyi hyvin ja tuotantomäärät olivat kymmeniätuhansia litroja. Tästä raittiusväki ei ollut innoissaan ja kävikin niin että vuonna 1889 tehdas paloi maan tasalle tuntemattomaksi jääneestä syystä. Tarina ei siihen kuitenkaan vielä päättynyt. vuonna 2017 perustettu Pirula jatkaa nyt tarinaa omalla tavallaan, perinteitä kunnioittaen. (Pirula)

Ylistarolta matka jatkuu Kurikan Ilvesjoella sijaitsevaan Pramian viinatehtaanmyymälään. Juomme iltapäiväkahvit, jonka aikan kuulemme paikan esittelyn. Aikaa jää myös ostoksille. Pramialla vierailun jälkeen matka jatkuu kohti kotipaikkakuntia.

Matkan hinta/henkilö: 129 €

Hinta sisältää:
- Kuljetus
- Opastettu tislaamokierros, juomamaistelu sekä lounas Kyrö Distilleryssä
- Opastettu kierros ja juomamaistelu Pirulan tilalla
- Iltapäiväkahvit suolaisella kahvileivällä Pramian tehtaanmyymälän kahvilassa ja Pramian esittely

Huomioitavaa: Matka toteutuu, mikäli lähtijöitä on vähintään 25 henkilöä. Ilmoitathan mahdolliset ruoka-aineallergiat varauksen yhteydessä.

Alustava reitti: Ruovesi - Orivesi - Tampere - Ylöjärvi - Hämeenkyrö - Ikaalinen - Parkano...
Voit nousta bussiin kaikilta pysäkeiltä matkareitin varrelta. Ilmoitathan toivomasi kyytiinnousupaikan varauslomakkeen Lisätiedot-kohdassa. Alustavat reitit ja aikataulut saattavat muuttua. Lopullinen reitti ja aikataulu lähetetään laskun yhteydessä.

Kuva 1: Kyrö Distillery / Veera Kujala
Kuva 2: Kyrö Distillery / Kimmo Makkonen