Tietoja matkasta

Tervetuloa Mannisen matkassa Keuruun seudulle!

Keski-Suomen kolme upeaa puukirkkoa: Unescon maailmanperintökohde Petäjäveden vanha kirkko, Keuruun vanha kirkko ja Pihlajaveden erämaakirkko muodostavat mielenkiintoisen kokonaisuuden päiväretkelle Keuruun seudulle. Tällä matkalla tutustumme näihin kiehtoviin kirkkoihin oppaan johdolla ja lisäksi vierailemme idyllisen Vanhan Keuruun alueella sekä Keuruun museossa.

Lähdemme matkaan aamulla kotipaikkakunnilta. Matkalla pidämme pienen tauon. Ensimmäinen kohteemme on Petäjäveden vanhakirkko.

UNESCOn maailmanperintökohde, Petäjäveden vanha kirkko kertoo suomalaisen kansan arjen tarinaa neljältä vuosisadalta. Keskisuomalaisten talonpoikien vuosina 1763–65 rakentama vanha kirkko on veistetty mahtavalla taidolla ja  se lumoaa tuhannet kävijänsä vuosi vuodelta.

Petäjävedeltä matka jatkuu Keuruulle, jossa saavumme Vanhan Keuruun alueelle Pappilan pihaan. Pappilassa kuulemme sen historiasta ja nautimme noutopöytälounaan. Lounaan jälkeen siirrymme Keuruun museoon, jonka näyttelyihin tutustumme opastetulla kierroksella. Kierroksen jälkeen on vielä omatoimista aikaa tehdä matkamuisto-ostoksia alueen putiikeissa. Museovierailun jälkeen tutustumme Keuruun Vanhaan kirkkoon, jonka historiaan ja tarinoihin uppoudumme oppaan johdolla.

Keuruun seurakunnan kolmas kirkko eli nykyinen vanha kirkko vihittiin käyttöön vuonna 1758. Suunnittelijana ja rakennusmestarina rakennusvuosina 1756–59 toimi Antti Antinpoika Hakola (1709–1778), joka oli itseoppinut kirkonrakentaja Etelä-Pohjanmaalta. Kirkko on säilynyt melko hyvin alkuperäisessä asussaan. Muutoksia tehtiin vuosina 1819 ja 1832. Ensin kirkko laudoitettiin, myöhemmin ikkunoita suurennettiin ja rakennettiin uusi sakasti kirkon itäpäätyyn.

Keuruulta matka jatkuu Pihlajavedelle, jossa pääsemme tutustumaan Pihlajaveden vanhaan erämaakirkkoon niin ikään oppaan johdolla.

Pihlajaveden vanha kirkko rakennettiin kymmenen talon ja neljän torpan voimavaroilla seitsemisenkymmentä vuotta ennen kuin seutukunnalle saateiin ensimmäinen tie. Metsäpölkujen kulmakunnalle piti alunperin rakentaa vain vaatimaton saarnahuone, mutta innostuksen tuloksena valmistuikin luvaton oikea kirkko. Keuruun tuolloinen kirkkoherra sai huomautuksen tuomiokapitulilta ja asiasta kanneltiin maaherralle. Kirkko kuitenkin sai jäädä pystyyn. Nykypäivänä kirkko on eräänlainen kesävieraiden pyhiinvaelluskohde ja suosittu vihki- ja konserttikirkko.

Kotimatkalle lähdemme myöhään iltapäivällä. Matkalla pidämme pienen tauon.

Matkan hinta/hlö: 89 €

Hintaan sisältyy:
- Bussikuljetus
- Opastettu tutustuminen Petäjäveden vanhaan kirkkoon, Keuruun vanhaan kirkkoon sekä Pihlajaveden erämaakirkkoon
- Lounas Keuruun vanhassa pappilassa ja pappilan esittely
- Sisäänpääsymaksu ja opastettu kierros Keuruun museossa

Huomioitaa: Matka toteutuu, mikäli lähtijöitä on vähintään 25 henkilöä. Ilmoitathan mahdolliset ruoka-aineallergiat varauksen yhteydessä.

Alustava reitti: Ruovesi - Kuru - Ylöjärvi - Tampere - Kangasala - Orivesi...
Voit nousta bussiin kaikilta pysäkeiltä matkareitin varrelta. Ilmotathan toivomasi kyytiinnousupaikan varauslomakkeen Lisätiedot-kohdassa. Alustavat reitit ja aikataulut saattavat muuttua. Lopullinen reitti ja aikataulu lähetetään laskun yhteydessä.