Tietoja matkasta

Tervetuloa Mannisen matkassa teatteriin!
 
La 15.4.2023 klo 13.00, kesto noin 2 h 45 min.  Kaksi (2) lippua vapaana!
 
Ensimmäinen tasavalta on myös Kansallisteatterin 150-vuotisjuhlanäytelmä.
Salaliittoja, terroria, poliittista väkivaltaa, ääriryhmien vallankumoushankkeita… Suomalaisen demokratian syntyhistoria on poliittinen trilleri, josta ei vauhtia ja vaarallisia tilanteita puutu.
 
Kansallisteatterin pääohjaaja Esa Leskisen kirjoittama ja ohjaama Ensimmäinen tasavalta on kertomus siitä, kuinka tsaarin vallan alla viruvasta, Euroopan takapajuisimmasta sääty-yhteiskunnasta vähitellen muotoutui demokraattinen, moniäänisyyttä ja oikeusvaltioperiaatetta kunnioittava Suomi.
Musiikkipitoinen dokumenttiesitys on eeppisten mittasuhteiden draama, joka kattaa yli puoli vuosisataa suomalaista historiaa. Esitys perustuu kokonaisuudessaan autenttisiin lähteisiin: muistiinpanoihin, päiväkirjoihin, kirjeisiin ja aikalaiskuvauksiin. Se kurkistaa kabinetteihin ja historian julkisivujen taakse ja näyttää, kuinka hiuskarvan varassa voivat olla asiat, joita pidämme arkisina itsestäänselvyyksinä.
 
Pääosassa lähes unohdettu suuruus ‒ K. J. Ståhlberg
 
Esityksen näkökulmahenkilönä on Suomen ensimmäinen presidentti ja tasavaltaisen hallitusmuodon luoja Kaarlo Juho Ståhlberg (1865‒1952), jonka kuolemasta tulee tänä syksynä kuluneeksi 70 vuotta. Suomalainen kansanvalta ja parlamentarismi henkilöityvät kenties enemmän kuin kehenkään muuhun juuri Ståhlbergiin ‒ stoalaisen tyyneen valtiomieheen, jonka ansiot ovat ihmeen vaivattomasti unohtuneet sankaritarinoiden varjoon.
Keskushenkilönsä kautta esitys valottaa niitä suunnattomia ponnisteluja, joita demokraattisen yhteiskuntamuodon ylläpitäminen vaatii jatkuvasti eri tahoilta uhkaavien autoritaaristen voimien paineessa. Ståhlbergin roolissa esiintyy loistava Vesa Vierikko, jonka lisäksi näyttämön kansoittavat kotimaisen historian henkilöt valovoimaisten näyttelijöiden upeasti tulkitsemina.

Matkan hinta/henkilö: 89 €

Hintaan sisältyy: kuljetus ja teattterilippu

Huomioitavaa: Matka toteutuu.

Alustava reitti: Ruovesi - Vilppula - Mänttä - Orivesi - Tampere - moottoritien pyäskit matkalla Helsinkiin
Voit nousta bussiin kaikilta pysäkeiltä matkareitin varrelta. Ilmoitathan toivomasi kyytiinnousupaikan varauslomakkeen Lisätiedot-kohdassa. Alustavat reitit ja aikataulut saattavat muuttua. Lopullinen reitti ja aikataulu lähetetään laskun yhteydessä.