Tietoja matkasta

Tervetuloa Mannisen matkassa Tuusulanjärven rannalle!

Alustava matkareitti:  Ruovesi - Kuru - Ylöjärvi - Tampere

Tuusulanjärven taiteilijayheisön ensimmäiset jäsenet olivat kirjailija Juhani Aho ja hänen vaimonsa taidemaalari Venny Solden-Brofeld, jotka muuttivat Järvenpäähän
syksyllä 1897. Ahon houkuttelemina seudulle tuli muitakin taiteilijoita, ensin vuokralle. Ensimmäinen pysyvä taiteilijakoti oli Eero ja Saimi Järnefeltin 1901 Aholan naapuriin rakennettu Suviranta. Tämän jälkeen 1902 valmistuivat Pekka ja Maija Halosenniemi ja J.H. Erkon Erkkola. Kun Sibeliusten Ainolaan päästiin muuttamaan 1904, oli yhteisön sydän koossa.

Lähdemme matkaan Pohjois-Pirkanmaan/Tampereen seudulta. Ajamme Tuusulanjärven itärannalle Suvirantaan Eero ja Saimi Järnefeltin kotiin.
Heidän haaveet omasta kodista maaseudun rauhassa toteutuivat, kun he ostivat Järvenpään kartanolta hevoshakana toimineen rantatontin Tuusulanjärven rannasta vuonna 1900. Tontille rakentui Suviranta, arkkitehti Usko Nyströmin suunnittelema huvila perheen kodiksi ja Eeron työtilaksi. Suvirannasta haluttiin taiteilijakoti-ihanteiden mukaisesti kokonaistaideteos, jossa yhdistyy käytännöllisyys ja kauneus sekä toiveet omavaraisuudesta laajan puutarhan muodossa.
Eero ja Saimi perheineen asuivat talossa ympärivuotisesti vuoteen 1917 saakka, jonka jälkeen talo toimi perheen kesähuvilana heidän muutettua Helsinkiin. 1930-luvulla Suvirannasta tuli heidän tyttärensä Laura Järnefeltin perheen koti yli viidenkymmenen vuoden ajaksi. Myös Laura oli ammattitaiteilija ja vaali vanhempiensa perintöä vahvasti. 1980-luvulta saakka talo on toiminut Lauran pojan Juhani Kolehmaisen ja tämän puolison Anna-Kaisan kotina tähän päivään asti.

Puolenpäivän jälkeen nautimme lounaan Krapi hovin kesäravintola Mankelissa.

Lounaan jälkeen tutustumme oppaan johdolla Erkkolaan, runoilija J. H. Erkon (1849–1906) vuonna 1902 valmistunut taiteilijakodissa. Taiteilijakoti Erkkolassa on esillä Tuusulan taidemuseon vaihtuvia näyttelyitä. Talo toimii myös näyttämönä monille kulttuuritapahtumille. Kansallisromanttisen hirsihuvilan on suunnitellut Pekka ja Antti Halonen.

Viimeinen kohde, muttei vähäisin, tutustumme Halosenniemeen.
Halosenniemi on taidemaalari Pekka Halosen vuonna 1902 valmistunut kansallisromattinen ateljeekoti. Alkuperäiseen asuunsa enitisöity Halosenniemi toimii taidemuseona, joka kertoo Pekka Halosen taiteesta, hänen elämäntyöstään ja ystävistään, jotka loivat kuuluisan Tuusulan Rantatien taiteilijayhteisön. Museon erikoisnäyttelyissä esitellään Pekka Halosen taidetta yhdistäen sitä hänen aikalaistensa ja myöhempien aikakausien tuotantoon. 

Paluumatkalle lähdetäänklo noin klo 16.00. Matkalla kotiin pysähdymme tauolle.

Matkan hinta / henkilö: 
* 89€
* 79 €, museokortilla

Sisältää: bussikuljetuksen, lounas kesäravintola Mankelissa ja opastukset sekä pääsymaksut kohteisiin.

Huomioitavaa: matka toteutuu. Ilmoittautumisen yhteydessä mainitkaa mahdolliset ruoka-aineallergiat. Voit nousta bussiin kaikilta pysäkeiltä matkareitin varrelta. Ilmoitathan toivomasi kyytiinnousupaikan varauslomakkeen Lisätiedot-kohdassa. Alustavat reitit ja aikataulut saattavat muuttua. Lopullinen reitti ja aikataulu lähetetään laskun yhteydessä.